Na życzenie Asi podaje przepis na konfiturę z jeżyn.
Składniki:
500 g jeżyn
250 g cukru żelującego
50 g płatków migdałowych
1 łyżkę soku z cytryny
odrobina cynamonu i mielonych goździków
Sposób przyrządzania
Jeżyny obrac, umyć, dokładnie osaczyć. Płatki migdałów lekko zarumienić na patelni nie używając tłuszczu. Jeżyny wrzucić do garnka i lekko rozgnieść aby puściły sok. Dodać cukier, migdały, przyprawy i sok z cytryny. Całość zagotować ciągle mieszając, a następnie gotować ok. 4 min. na wolnym ogniu. Konfiturę przełożyć do słoików i natychmiast szczelnie zamknąć.
Zycze milej zabawy:)
Dziękuję! Dzisiaj będzie jeżynowy dzień...
OdpowiedzUsuńMniam... to musi być pyszne. Nigdy nie jadłam konfitury z jeżyn.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podoba Ci się mój wakacyjny zakątek.
Pozdrawiam serdecznie:)
Ivonna, naprawdę jest cudowny:)
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku jeżyn nie było, tu mówią na nie czernice :)..Tak to z dobrego krzaka można było i pół wiaderka zebrać, a teraz jak 10 na krzaczku to góra. Za to dużo jest młodych gałązek;)
OdpowiedzUsuńJa również nie uzbierałam ich za dużo bo spóźniłam się o tydzień ale dobre i to:)
OdpowiedzUsuń