wtorek, 5 października 2010

Przepis na konfiture z jezyn

Na życzenie Asi podaje przepis na konfiturę z jeżyn.

Składniki:
500 g jeżyn
250 g cukru żelującego
50 g płatków migdałowych
1 łyżkę soku z cytryny
odrobina cynamonu i mielonych goździków



 Sposób przyrządzania
Jeżyny obrac, umyć, dokładnie osaczyć. Płatki migdałów lekko zarumienić na patelni nie używając tłuszczu. Jeżyny wrzucić do garnka i lekko rozgnieść aby puściły sok. Dodać cukier, migdały, przyprawy i sok z cytryny. Całość zagotować ciągle mieszając, a następnie gotować ok. 4 min. na wolnym ogniu. Konfiturę przełożyć do słoików i natychmiast szczelnie zamknąć.

Zycze milej zabawy:)


5 komentarzy:

  1. Dziękuję! Dzisiaj będzie jeżynowy dzień...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... to musi być pyszne. Nigdy nie jadłam konfitury z jeżyn.
    Cieszę się, że podoba Ci się mój wakacyjny zakątek.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ivonna, naprawdę jest cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w tym roku jeżyn nie było, tu mówią na nie czernice :)..Tak to z dobrego krzaka można było i pół wiaderka zebrać, a teraz jak 10 na krzaczku to góra. Za to dużo jest młodych gałązek;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również nie uzbierałam ich za dużo bo spóźniłam się o tydzień ale dobre i to:)

    OdpowiedzUsuń